29 Ocak 2013 Salı

1 haftadır yaptıklarım

Günlük tarzında bir yazı yazarak sizlere 1 hafta içerisinde neler yaptıklarımdan bahsedeceğim.

İlk olarak kendimi cesaretlendirmek için başarı ile ilgili sözleri inceledim ve sizlerle beğendiklerimi Basari sozleri adında bir makale yazarak paylaştım.

Daha sonra yazdığım kodun okunabilirliğine ve anlaşılabilirliğine dair şüphe duydum ve asıl olması gereken özellikleri ve amaçları araştırdım. Edindiğim bilgileri Kodlarda okunabilirlik ve anlaşılabilirlik adında bir makalede toplayıp paylaştım.

Bununla birlikte kod yazarken verdiğim değişkenken isimlerinin, ileride ne amaçla kullandığımı hatırlamadığım için isimlendirmeden kaynaklanan sorunları çözmeye karar verdim. Birkaç makale araştırdım ve daha sonra kodlamada kullanılan kuralları tam olarak bilmediğimi farkettim. Bu eksik olan yanlarımı geliştirebilmek için birçok yerli ve yabancı makale okuyup Kodlama kurallari makalesini bloğuma yazdım.

Artık sistemli, rahatça okunup anlaşılabilir bir kod yazma stiline sahiptim. Kısacası bunlar kendi stilimi oluşturmamı sağladı.

Daha sonra yazdığım kodun diğer bölümlerde de kullanıldığını farkettim. Peki niçin iki kez yazmak zorunda kalıyım diye düşündüm ve bu konu hakkında araştırma yaptım. Detaylı şekilde araştırıp bir fikre sahip olduğumu anladığımda Kodun tekrar kullanılabilirliği (Code Reusability) ile ilgili yazımı yazdım.

Tüm bu bahsettiğim kavramları okulda yaptığım son projeye uyguladım. Sonucuna sizler karar verin.

Yaptığım projenin düzenlenmiş hali
https://github.com/OguzhanSaltik/griddler